lördag 9 augusti 2008

Sport+politik=?

Ja tänkte även komma in på en annan detalj ang OS.

Han som kommenterade OS-invigningen idag ägnade typ dubbelt så mkt åt att snacka politik som år att snacka sport. Det är ju skandal. OS är sport, inte politik. Ja menar han kunde ha pratat om idrottarnas chanser, om rekord som kan slås eller itne slås, om lovande nykomlnigar eller veteraner som gör sitt sista OS. Han kunde ha redogjort för de olika truppernas skadelägen. Han kunde ha pratar om vilka sporter som är typiska att va bra i för de olika länderna. Ja möligheterna är obegränsade, men nädå, han skulle snacka politik. Politiken här hemma i riksdagen, på OS-arenan är det sporten som ska stå i fokus.
Sen det här me att idrottare har blive uppmanade av sina politiker att bojkotta OS, det rä ju bara löjligt. Ja menar herre gud, ofta lixom. Förstå vilken ära det är att va uttagen i en OS-trupp, få repressentera sitt land i den messt presigefyllda tävling som finnes. Men det är väll för mkt begärt att politikerna ska fatta det. De tror väll att hela världen snurrar runt de och deras idéer, i deras ögon så är väll OS bara nån PR-propagande som startats frö att ge just deras parti en liten boost. Skärpning.
Politikerna får väll bojjkotta hur mkt de vill, ärligt vem bryr sig om det egentligen? Man kollar ju på idrottarna iaf, sen om nån politiker råkar skymta förbi i bakgrunden, vem märker det lixom? Inte jag iaf.
Sen äre ju faktistk lite löjligt att det är så mkt protester mot att OS går i just Kina faktiskt. Det är ju bara för att ha nåt att klaga på lixom, grundar sig ju inte på nåt reelt jue. Ja menar ja OK visst, Kinas politik kan man väll tycka vad man vill om, ja har full förståelse för att man ogillar den, jag är inget stärre fan själv heller. Men seriöst, ifjol(?) vare fotbolls VM i Tyskland, och då hette det att "Det är så bra att det tyska folket äntligen kan känna nån nationell stolthet. De har tvingats att skämmas så länge men nu äntligen kan de få va stolta över att va tyskar" och i ärlighetens namn så måste man väll säga att Förintelsen är bra mkt värre än Kinas politik.
Missförstå mig inte nu, jag tycker inte illa om dagens Tyskland, det är säkert ett jätte trevligt land. Det jag vänder mig mot är att man är så inkonsekvent i budskapen från politiker, "aktivister" och media. Äre nu så underbart att Tyskarna äntligen kan känna nationell stolthet me sitt fotbollslandslag, så skare väll va lika underbart att Kineserna kan känna stolthet me sina OS-trupper. Men nä det tycker man inte, nu äre bara skandal att OS kan få gå i ett land som Kina.
Retoriken i hela den debatten är ju bara "vända kappan efter vinden", dvs de mediala vindarna blåser som så att det är "inne" att ogilla Kina, därför vågar ingen politiker tycka annorlunda efterso man ogärna sätter sitt rykte på spel.
De flesta "aktivister" är i ärlighetens namn inte så pålästa som de gärna låtsas vara. Det finns alltid trender för vad man ska ogilla och gilla, härom året hatade alla McDonalds, men sen föll det ur mode. Tidigare hade alla gelatingodis för det var av nån anledning oetsikt. Nu äre Kina som det är på modet att ogilla, men få vet egentligen varför. Tibet känner ju de flesta till, och det är sån "skandal att Kina okuperar Tibet, Tibet har rätt att va självständiga" "Dalai Lama for president", och visst helt rätt, men när man då sen undar vad dessa så kallade "aktivisters" ståndpunkt är om t.ex Kinas politik mot uigurerna är så blire typ "Uigu..vad??".
Så deras retorik ger ja heller inte mkt för, man kan inte bilda sig en uppfattning utifrån att enbart känan till en fråga.
Media gör ju bara hönor av fjädrar så de står heller itne överst på min förtroende lista. Där handlar det ju bara om vilka rubriker som säljer. Skandalrubriker och uppmaningar om bojjkott och motaktioner säljer ju helt klart bättre än budskap om förståelse förlåtelse.

Detta är mina åsikter. Nån som tycker annorlunda så känn dig fri att ta mina åsikter och dissikera dem bit för bit, eller om du håller med så säg det med.

Bless

Inga kommentarer: