lördag 19 juli 2008

Philo pressenterar en ny lek.

Kom för ett tag sen ehm från samling med mina nästantonåringar. Trevligt, det var nu 2 veckor sen vi samlades sist, saknat samlingarna med de lite.
Idag körde vi lite drama, det är uppskattat. Vart lite improvisationer och dylikt. Roligt roligt.
Sedan introduserade jag de till den ädla sporten Kyrkjagis. Kyrkjagis är en i Betlehemskyrkan, Sundsvall frekvent förekommande lek. Flera generationer SMUare i Sundsvall har skrapat upp armar och ben mot golvet i kyrkan sam t sprungit sig utmattade i utövandet av denna lek.
Vad jag vet så är leken uppfunnen och utvecklad i Sundsvall. I mina tidiga tonårsår när vi faktistk var en stadig grupp Tonåringar i BK så passerade inte en fredag förbi utan åtminstone 1 timmes Kyrkjagis. På senare tid har dock tillfällena fått vänta tills de gånger vi har kunnat få ihop 2 hållbara lag. Om man såklart inte räknar de gånger jag och Flippy har kört Kyrkjagis man mot man med modifierade något mer våldsamma regler.
För er oinvigda i sporten kommer här en förklaring.
Kyrkjagis spelas som höres på namnet förslagsvis i en kyrka. Och är en sort för innomhusbruk modifierad variant av Flaggleken, Capture the Flag. Bra är om stället för spelet har två våningar att tillgå, gärna skall det finnas minst två olika vägar att äntra båda våningar på.
Man är uppdelad i 2 lag. Varje jag har sin egen "bas" ett lag har ett rum på ovanvåningen och det andra på den undre våningen som bas. I sin bas har men "skatt"(flagga) man skall gömma. Enda regeln för hur man får gömma denna skatt är att den skall på nåt sätt vara synlig, dock är det en tolkningsfråga vad som anses som synligt, man kan komma undan med nästan vad som hellst (en gång skruvade vi upp baksidan på en radio, stoppade in skatten där och skruvade på baksidan igen, dock lämnade vi 2 skruvar oinskruvade så att det skulle kunna synas att den var uppskruvad, om man då tittade riktigt hårt på baksidan av radion och andvände sin fantasi så kunde man ana konturerna av skatten där, det räknades som "synligt"). Samt att när skatten väl är gömd får man inte gömma om den under spelets gång.
Sedan gäller det för det egna laget att ta sig till och in i motståndarlagets bas och hitta deras skatt, samtidigt som man bevakar och beskyddar sin egen bas och skatt. Som spelare får man under spelets gång inte vara inne i sin egen bas om det inte befinner sig en person ur motståndarlaget inne i den. Dock får man vara i de omedelbara omgivningarna hur mkt man vill.
Möter man en motspelare nånstans på spelplanen så skall man föröska "ta" den personen, ni vet som i typ kull. Dvs röra spelaren med handen (i Man-mot-man versionen utvecklad av mig och Flippy så man man även ta sin motspelare med fötterna, i man-mot-man räknas både lyckade sparkar och slag som "tagning"). En tagen spelare sätts tillfälligt ur spel och får gå till speciellt angivet rum och räkna till 100, sedan är man inne i spel igen. Här måste lite ärlilghet kunna tillämpas av båda spelare, eftersom dessa kamper kan va ganska hårda så måste man om man vet med sig att man blev tagen av sin motspelare innan man själv tog denna erkänan sig tagen och sätta sig själv ur spel. Är det för jämnt för att dömma så räknas båda som tagna och sätts ur spel i 100 sek.
Spelet fortgår tills någotdera laget har funnit motståndarnas skatt.
Spelet skall hellst spelas i helt nedsläckta lokaler så att man spelar i så mkt mörker som möjligt.

Detta mina vänner är Kyrkjagis.
I nästa avsnitt av "Philo pressenterar en ny lek" kommer ni att få uppleva leken "Mitt Liv Som Hund", vilken är en brutal blandning av streetfotboll och kampsport, spelas förslagsvis man-mot-man. Utvecklad av Philo och Flippy. (ja det var en period där när vi hade rätt lite att göra så vi ägnade fredagarna åt att hitta på nya spel)

Bless

Inga kommentarer: